Tüm sorularınız için;"sebyfashion@gmail.com" adresine mail atabilirsiniz.Güzel vakit geçirmeniz dileğiyle:)

27 Şubat 2014 Perşembe

Salaş Hırka Nasıl Dikilir?


Merhaba Arkadaşlar,
Sonunda beklenen yazı geldi:)Biliyorum biraz geç oldu ama,inanınki dikiş yaparken resim çek,sonra resimleri sırala,düzgünleri ayır,numaralandır,işaretlerini ekle,yazıyı yaz derken oldukça uzun süren bir süreç oluyor.Aslında 1 gününüzü alıyor.Ama ben malesef ki tam birgünümü ayıramıyorum.Günlere bölüyorum.O yüzden sizlere şu ürünün dikimi yakında dediğimde ve geç kaldığımda kusurabakmayın olur mu?:)Sonuçta öyle yada böyle yayınlıyorum merak etmeyin..Neyse hazırsak, bir an önce salaş hırka dikim aşamalarına geçelim...


Öcelikle belirtiyim ki  anımda anlatacağım salaş hırka, kalıplı olandır.Birde pratik salaş hırka vardı.onunla karıştırılmasın.Ayrıca yazının tamamını okursanız detayları anlatıyorum.
Kalıp için,burda dergisi 10/2012 sayısı
Model no:103 manto modeli
Çalışılan beden:38
3,30-3,60 metre arası kumaş gidiyor.
Astar yok.
Kumaş türü ise;astarsız çalışıldığı için tersi pek belli olmayan kumaşlar tercih ediniz.Her türlü esnekliği olan kumaşlar olabilir.Ben krep kullanıyorum genelde ama krepin çok çeşidi var.Yani bluzluk krep değil.Esnekleri çıktı ama hepsine direk krep diyorlar.


1-İlk olarak kalıbı bedene göre çıkarıyoruz.Kalıbı çıkarırken  (bu her kalıp için geçerli)bel-kalça-kol evi çizgilerini de işaretlemeyi unutmayın arkadaşlar.Zaten üst sağ resimde görüyorsunuz detayları.Burdadan bir model beğendiğinizde,o modelin detaylarını okuyun ki sonradan problem yaşamayın.Zaten kesim şemasına kadar veriyor.Bu kalıpta yaptığım değişiklik, üst sağ alt resime bakarsanız yaka kısmında 4cm lik bir kısaltma.
Nedeni ise yakanın çok geniş kalması.Tabii bu bana göre,dileyen aynen kullanabilir.


2-Kumaşımızın eni 140 cm,(genelde bütün kumaşlar böyledir-140-150 arasıdır) tersi üstte kalacak şekilde ikiye katlıyoruz.Yani 70 cm düşürdük.Üstteki resimde de gördüğünüz gibi kalıplarımızı kumaşımızın üzerine yerleştirip,sabunla çizip,kesip,ruletliyoruz.(teğelleyedebilirsiniz)


3-Birleştirmelere geçersek,öncelikle omuzdan başlayan pensleri kapatıp dikiyoruz.


4-Arka bedenin tersini (yani sabunlu kısmı) dışarıda kalacak şekilde yayıyoruz.Üzerine de ön bedenin iki parçasını yayıyor ve birleştiriyoruz.


5-Resimdede gördüğünüz gibi yanlardan dikiyoruz.Eğer prova yapıcaksanız teğelleyin tabi.Gerçi salaş hırka ama olsun bazen eklemeler gerekebilir.


6-Gelelim bu hırkanın zor olan kısmına.Zor derken çok zor anlamında değil:) 6 ve 7 numaralı resime iyi bakarsanız zaten çözersiniz.Öncelikle omuzları birleştirip,teğelleyin.Resimdeki gibi tersi üstte olacak şekilde  yayın ,yakanın arka ortasını yan yana getirin.


7-Arka yakanın ortasını bedenin düzüne göre iğneleyin.Yani arkadaşlar hırkanın astarı olmadığından,o arka orta yakada,hırka giyildiğinde sırtımıza düşeceğinden,onu düzünden dikiyoruz.Bakın resimde omuz dikişleri,pens dikişleri ters yüzeydeyken,arka yaka ortası düz yüzeyde.


8-Kol parçalarını resimdeki gibi birleştirip teğelliyoruz.


9-Omuz dikişlerini kapatıyoruz.


10-Omuz dikişleriyle birlikte,arka orta yakayı,bedenin arka ortasıyla birleştirip dikiyoruz.


 11-arka ortayı köşelerine dikkat ederek dikiyoruz.


12-Geri kalan tüm birleşim yerlerinide makinada dikiyoruz.
Önemli:Bu arada belirtiyim ki ev tipi makinalarda esnek kumaşlar için normal dikiş yeterli olmayabiliyor.Giyildiğinde hareket halinde dikiş yerleri sökülebiliyor.O yüzden ben kendi makinamı alırken esnek kumaş dikişi varmı? diye çok dikkat etmiştim.O ayarda dikiyorum.Yanlış yapsam bile çok zor söküyorum:)Birde ince veya kalın kumaşa göre doğru iğneyi seçin ki bazen dikim sırasında iplik çekme gibi şeyler olmasın.


13-Buradaki en önemli tüyo şu ki arkadaşlar,özellikle yaka gibi dönüş yerleri olan parçalarda,dönüşün güzel olması için çıt atmak gereklidir.Evet biliyorum sökük gibi duruyor ama astarsızlarda henüz bir fikir geliştiremedim.Astarlı olduğunda zaten görünmüyor.


14-Dikişleri  diktikten sonra overloklarını  çekiyoruz.Overlok makinası olmayanlar,akmayan kumaş tercih edebilirler.Yada dışarıda bir yerde çektirebilirsiniz.


                 15-Aynı şekilde kol parçalarını birleşim yerlerinden dikip,overloklarını çekiyoruz.


         16-Diktiğimiz kol parçasını ütüledikten sonra,düzüne çeviriyoruz.Bedendeki kolevinin koltuk altı bölümündeki  (yan dikişin başladığı) yere, kol parçasının koltuk altı bölümünü iğneliyoruz.(ikiside düz yüzeyinde)Bir hareketle bedenin içine kol parçasını alıyor ve bedendeki omuz dikişiyle,kol parçasındaki omuz başı çizgisini iğneliyoruz.Sonrasında bedene kolu yedirerek iğleneyip,teğelliyoruz.Ve dikip, overloğunu yapıyoruz.


17-Ve..Salaş hırkamız ortaya çıktı arkadaşlar...Şöyle karşısına geçip keyfini çıkardıktan sonra ince işlerine geçiyoruz.


18-Aslında her aşamada ütü yapılması gerektiğini hep söylüyorum.Özellikle overloktan önce.Siz yapıyorsunuzdur diye aralarda söylemedim:))Neyse güzel bir ütü yapalım ki bütün birleşim yerlerini açalım.


19-Dediğim gibi hırka astarsız olduğu için etek ucu,yaka kenarları ve ön bölüm kenarlarını 1cm den çift kat olarak katlıyoruz.Burdaki detay ise;yakanın dönüş yerine kadar düzünden,gerisini tersinden  kıvırmalısınız.Daha hoş olur.Yada isterseniz hepsini aynı yönde yapabilirsiniz.Zaten kumaşın iç kısmıda,düzüyle aynı neredeyse:)


20-Kıvırma işleminden sonra,1 cm den dikiyoruz.Bu aşamada yeni dikiş yapanlar, kesinlikle önce iğneleyip teğelleyin.Sonra ütü basın ve öyle dikin.Çünkü fazlasıyla büzgü yapabilirsiniz.Yaka kumaşın verevine geldiği için, hafif büzüklük olabilir.Ama ütüde kaybolmuyorsa söküp yeniden yaparsınız:)


 21- Hırkayı önü açık kullanacak olanlar bu kuşağı yapmayabilir.Ama kapalı isteyenler için şekildeki gibi yapıyoruz.Ölçü detayları dergide yazıyor.


22-Modelde aslında cep yok ama ben cep kullanan birisiyim.Fakat cep yapmak da sevmediğim işlerden birisidir:) Böyle basit bir cep uyguladım bende.Ölçüleri tamamen kafadan.Hırkayı üzerime giydim.Ellerimi cep kullanıyormuş gibi yaptım genişliğimi ve bedende cebin nerden başlaması gerektiğini buldum.
Bunda bedende ise,kalıpta kuşak için konulan köprü işaretlerinden yardım aldım.Ama köprüleri yapmadım.Cebin ölçüsüde 18-18 sanırım.Tabi 1 cm dikiş paylarını eklemeyi unutmayın.Bir tek cebim üst kısmını bedene dikmediğim için orda 2 cm verdim.
Cep parçasının tamamını telalayıp,1cm den  kıvırıyoruz.sonra bedene monte edip üzerinden dikiyoruz.


23-Artık;eğer varsa  ipleri temizleyip,son ütüyü  yapabiliriz.


24-Arka bedendeki pensler normalde yok,ama ben istek üzerine ekledim.Fakat fotolayamadım.Onu eklemek isteyenlerde ortalayarak arka beden pensi çalışabilirler.


Veee..İşte bitti salaş hırkamız.Dikenler şimdiden güzel günlerde giysin.Dikemeyen veya sahip olmak  isteyenlerde sebyfashion@gmail.com adresinden bana ulaşabilirler.


Dilerseniz sizde Feyza gibi  birkaç ayrıntı (süs ) ile hırkanızı daha da güzelleştirebilirsiniz:)
Haydi bakalım dikiş makinası başına:)
Kalın sağlıcakla
Sevgiler
Serap Büyük Yılmazer


13 yorum:

  1. çok güzel anlatmışsınız Serap, fotoğraflardan bile çok net anlaşılıyor, elinize sağlık :) http://byhandeerdede.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Harika ellerinize sağlık :) Güzel günlerde giyin
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bu modeli akşam bende diktim hemde kamel rengini.... ben tek kat çalıştım biyeleri kaldı kafta sonu onlarda bitecek ... sizinkide çok güzel oldu bayıldım...

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık,resimler ve anlatım oldukça net olmuş.kemeri yaparken kullandığınız telayı ilk defa görüyorum.farklılığı hakkında bilgi verebilir misiniz? Bende bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim:) normal bez telalın kemer için hazırı.top olarak toptancılarda bulabilirsiniz

      Sil
  5. canım aynı modeli ben de çalıştım kestane kahvesi çok hoş duruyor kesinlikle. Hem çok kullanışlı hem çok şık hem de çok güzel bir model güle güle giy:)

    YanıtlaSil
  6. Bu hirkadan ben de dikecegim, ama elimdeki dergi rusca malesef. Ne kadar anlamaya calissam da illaki biseyler eksik kaliyor. tesekkurler..

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık çok çok güzel olmuş , ben sizi gördükçe acayip hevesleniyorum burda dergisi de aldım , fakat kalıp çıkarmakta müthiş zorlanıyorum çok karışık görünüyor, sizin tavsiye edebileceginiz pratik bir yöntem varmıdır. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. Siz Çok güzel anlatmışsınız ama ben şu kalıplardaki şekilleri pek anlamıyorum ya daha sade yada gerçekten video olsa çok iyi olurdu☺

    YanıtlaSil

Doğru yada yanlış bütün yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum...Ve yazdığınız için teşekkür ediyorum..sevgiyle kalın...

Bunlarda ilginizi çekebilir..!Bi bakın bakalım:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...