Tüm sorularınız için;"sebyfashion@gmail.com" adresine mail atabilirsiniz.Güzel vakit geçirmeniz dileğiyle:)

7 Ekim 2013 Pazartesi

Vintage Salaş Hırka..!Nasıl dikilir?Öğrenelim..!

Merhaba Arkadaşlar..!
Keyifler nasıl bakalım?Sonbaharın gelişini,uzun zamandır yazmayışımı başka bir posta bırakıp,bu sefer direk konuya giriyorum.
Uzun süredir,Kendin Yap..! bölümünde birşeyler paylaşamıyordum.İşte bu tembelliğimi bırakıp,"Vintage Salaş Hırka"mın yapılışını sizler için anlatıyorum.
Öncelikle kısa bir bilgi;
dikiş odamda oturmuş öylece kumaşlarıma bakarken, burada dikip giydiğim yeşil kürk yakalı ceketimin kumaşı gözüme takıldı.Ama kumaştan 1 -1.25 metrecik kalmış olması sebebiyle birşey yapamam derkeeeen...Birden gözüm canım annaneciğimin zamanında Almanya'dan getirmiş olduğu,benimde annemin sandığından geçen senelerde çarptığım kumaş takıldı.Kumaş nerden baksanız 45 senelik.Hala naftalin kokusu üzerinde...Mis..!O an ışık yandı.Zaten vintage parçalar moda akımına kapılmış.Bende bunu değerlendirmek istedim işte.!Salaş hırkayı ise, dergiyi alır almaz yani,3 sene önce siyah kumaştan birebir aynısını  yapmıştım.Eski kalıbımı buldum.Tekrar çıkarmaktan kurtuldum:)Biraz değişiklik yapmak istedim.Kolu,yakası,boyu vs.Sizde kalıbı çıkardığınızda anlıyacaksiniz zaten.Ama aşamalar aynı,yinede yararlanabilirsiniz.Adını da  "VİNTAGE SALAŞ HIRKA" koyuyorum.Çünkü ananeciğimin gençliğinden kalan bir kumaşı,bir hatırayı bugünün modeliyle harmanlamaya çalıştım.Haydi bakalım..!





Modelimiz 08/2011 Burda dergisinden 135 ceket adlı modeldir.Ceket yazıyor ama kumaşına göre hırkaya dönüşebiliyor.Yukarıda okla işaretlediğim parçaları kullandım.Koluda başka bir kalıbın kolundan kullandım.Çünkü Bu cekette omuzdarda pliler var.Ben düz olmasını istedim.Ve ceketin yakasına uygulanan parçayı, hiç kesmedim ve kullanmadım.


1-Öncelikle istediğiniz boya göre değişmekle birlikte ortalama 2.5 metre kumaş gidiyor.Ben iki renk yaptığım için,ön bölümü (annanemin kumaşı)desenli,arka bölümü ve kollarıda yeşil kumaştan yaptım.


2-Özellikle yeşil kumaşın az olması sebebiyle,normalde ayrı ayrı kesilmesi gereken parçaları birleştirerek kumaşa yerleştirdim.Aslında bu şekilde dikim işi de azalmış oluyor.


3-Mesela; üstteki resimde arka ortayı kumaşa yerleştirdikten sonra,diğer yan parçayı da yanına bitiştirdim.Böylece ortada pens oluştu.


4-Normalde modelde kol plili ve iki parçaydı.Hem kumaş azlığı sebebi,hemde pli istemediğim için,ben başka bir modelden aynı beden düz bir kol kullandım.

Not: Sizde bir modelde beğenmediğiniz kolu,başka bir modelin koluyla değiştirebilirsiniz.Burda dikkat etmeniz gereken, kumaş faktörüdür.Bazen başka bir kol,uyguladığınız modele büyük yada küçük gelebilir.O yüzden en garantisi esneyebilen kumaşlarda değişiklik yapmanızdır.


5-Yaptığım değişikliğin bir diğeri ise,boyunu uzatmaktı.Modelin boyu arkadan kalça altında, önden ise ( salaş olduğu için daha uzun olur) dizdeydi.Bende arkadan en az dizime gelmesini istediğim için kumaşımın yettiği kadar uzattım.


6-Yeşil kumaş için dikiş paylarını vererek,kumaşı kesiyoruz.Ön kısım için ise, desenli kumaşı tersinden katlayıp kalıbı yerleştiriyoruz.


7-Ön parçanında boyunu arka parça ile aynı boyda uzatıyoruz.Dikiş paylarını vererek kesiyoruz.

Not:Eğer bedeninizden eminseniz(prova gerekmiyorsa) dikiş paylarını omuz:1cm yan:2cm etek ucu:3cm ön:1cm olarak standart ölçülerde verebilirsiniz.bu size kolaylık sağlar.Bu şekilde verdiğinizde overloğu kestirmeden çekmeniz gereklidir.Bu salaş bir hırka olduğu için beden kesinse prova gerekmeyebilir.


8-Kestiğimiz parçaları diğer tarafa da işaret çıkması için ruletliyoruz.


9-Yukarıda görüldüğü gibi, sabunla işaretlediğimiz yerlerden ruletle geçtiğimizde arka tarafada aynı işaret geçer.Bu şekilde eli dikişi alışmış kişiler, teğelleme işleminden kurtulur.Çok büyük kolaylık yani:)


10-Arka pensleri sabun izlerinden birleştirip iğneliyoruz.


11-Ön parçanın omuz kısmındaki açık pliyi işaretine göre katlayıp,iğneliyoruz.


12-Ön ve arka omuzu iğneleyip birleştiriyoruz.


13-Kolları katlayıp iğneliyoruz.


14-Pensleri,omuzları ,kolları ve yanları iğnelenen yerlerden dikiyoruz.

Not:bu aşamada eğer iğneyle dikmeyi başaramıyorsanız,yani kaydırırım korkunuz varsa...teğelleyip öyle dikmenizi öneririm.


15-Diktiğimiz yerleri temiz olması ve kumaşın akmaması için overlok çekiyoruz.


16-Kolun dikilip,overloğu çekildikten sonra önden görünüşü.

Not:Bu aşamalarda ben fotolamadım ama dikim yerlerinin ütülerinide yapmanızı tavsiye ederim.
Gelelim kol takımına,bir çok kişinin belkide en zorlandığı kısım kolu bedene takmaktır.Ayrıntılı çekmeye çalışsamda resimlerden yinede anlayamayanlar olursa merak etmeyin yakın zamanda videolu anlatıcam inşallah.


17-Kalıpları kumaşa yerleştirdiğimizde de çizdiğimiz,kol kalıbının üst kısmında omuza denk gelecek bir işaret vardır.İşte o işaretleri unutmamanız gerekli.Çünkü, o işaretler bedene kolu takarken en büyük yardımcıdır.


18-Bedendeki kol evi bu şekildedir.Resimdeki gibi yani, bedenin  düz kısmını hazırlıyoruz. 


19-Kollarla bedenin düzü, düzüne gelmesi gereklidir.Düzünden tutturduktan sonra bir hareketle iç kısmında, yani tersinden kol evini iğneliyoruz.


20-Resimdeki aşamaları yapıyoruz.


20-Teğellediğimiz kol evini dikiyor ve overlok çekiyoruz.Diğer koluda, bu şekilde yapıyoruz.
Artık sonuna geldik.nihayet..!:) 


22-Ön kısmı, (salaş şekilde olan kısım) etek ucunu ve kol uçlarını katlayıp dikiyoruz.Böylece "vintage salaş hırka" giyime hazırlanmış oluyor.

Anlatmak ve yazmak oldukça uzun olmasına rağmen,kesimini 15 dk.,dikimini ise hiç kalkmadan yarım saatte bitirdim diyebilirim.Bunun sebebi kumaşın jarse karışımlı esnek ve akmayan rahat bir kumaş  olmasından kaynaklıydı.Tabii birde sonucun nasıl olacağını merak etmem:) Ertesi gün hemen giydim ama fotolayamadım.kombinlediğimde eklicem.







Son olarak ;Sizde acil durumda hemen dikip giyebileceğiniz bir hırka yapabilirsiniz.İlk kez dikenler,bir sonrakinde daha rahat edecekler bunu bilin..!
Umarım faydalı bir anlatım olmuştur ve bu yazıyı sonuna kadar okuyup,sabır gösterenler eminim güzel işler çıkaracaklardır.Merak ediyorum yani:)
Ve bıkmayın,usanmayın,sürekli dikin ki;şunu biliyorum,
"Dikiş işi,tekrarlarla tecrübe edilir..!"

Kalın Sağlıcakla
Serap Büyük Yılmazer

Not: İnstagramda ,videolu olarak dikim aşamaları ve resimleri anında paylaşıyorum.Daha online bir platform malum.:)
Takip etmek isteyenler;
İnstagram,Pinterest,Twitter da beni 
srpbykylmzr 
nickiyle bulabilirsiniz..


13 yorum:

  1. Sizi kesfedeli henuz birkac gun oldu.o kadar harika ayrıntılı ve acıklayıcı anlatıyorsunuz ki insan hayran kalıyor.sizi buldugumun ertesi gunu dikis makinası aldım :) valla :) belki inanmayacaksınız ama acayip bi heves sardı beni sayenizde.benim babannem terziydi.kucukken ona yardım ederdim.o dikerdi ben izlerdim falan.ama sizi bulana kadar boyle bir meylim oldugunu sanmıyordum.yetek var mı onu da bilmiyorum.bakalım kumas alıp baslayacagım ama ilk olarak nasıl bir kumasla ne dikerek baslamamı onerirslniz?
    bu arada saattlerdir sizin sayfanızdayım.2011 yazılarınızı okuyordum ki birden bu yazıyı eklediniz.cok heyecanlandım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler güzel yorumlarınız için:)çok sevindim heveslenmenize..ilk başlayanlar için çelik jarseler çok esnek olmayan,biraz daha tok kumaşlar,krep gibi önerebilirim.hem akmaz kumaşlar hemde rahat dikilir.sevgiler:)

      Sil
  2. çok güzel anlatmışsınız bence çokta şık olmuş elinize emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. çok şık olmuş bence de elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
  4. Yaaa çoook güzelll ♥♥♥ ELLERINIZE SAGLIK BU ARADA PRATIK KOLAY DIKISLER BEKLIYORUZ ♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim...inşallah sırayla artık bakalım:)

      Sil
  5. Yaaa çoook güzelll ♥♥♥ ELLERINIZE SAGLIK BU ARADA PRATIK KOLAY DIKISLER BEKLIYORUZ ♡

    YanıtlaSil
  6. cok güzel anlatmışsınız.teşekkürler.overlokla negüzelnede temız oluyo markası acme sanırsam.memnunmusunuz.bende dıkışmakınesı var degiştirmeyi düşünüyorumda..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet acme 4 senedir kullanıyorum.aslında deneme amaçlı almıştım.ama saolsun sağlam çıktı:))memnunum yani..teşekkürler

      Sil
  7. Bnde birseyler dikmek istiyorum ama daha once hic dikis makinasi kullanmadim becere bilir miyim acaba

    YanıtlaSil
  8. merhaba serap hanım ben blogunuzu bugün farkettim ve çok begendim. Bir süredir dikiş dikmeye merakım var fakat kesip elimde dikmeye çalışmak çok zor olduğu için dikiş makinası almaya karar verdim. araştırmalarım neticesinde Singer tradition 2282 modeline yoğunlaştım fakat halen kesin karar vermiş değilim sisizn önerebileceğiniz bir marka ve model varmı acaba hemen alıp sizin vintage model hırkanızı dikmek istiyorum :) :)

    YanıtlaSil

Doğru yada yanlış bütün yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum...Ve yazdığınız için teşekkür ediyorum..sevgiyle kalın...

Bunlarda ilginizi çekebilir..!Bi bakın bakalım:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...