30 Ekim 2012 Salı

Yakalık (erkek yaka)nasıl dikilir?Öğrenelim..!

merhaba arkadaşlar..
Umarım güzel ve huzurlu bir bayram geçirmişsinizdir.Kendi adıma gerçekten bol bol eğlenip gezdiğim bir bayram geçirdim çok şükür.o detayları daha sonra yazıcam inşl.Bu yazımda dikişseverler için yakalık yapımını paylaşıcam.Uzun zamandır mail ve mesajlarınızla ısrarla nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsunuz.Buyrun yapabilen yapsın,Yok ben yapamam diyenler yakalık siparişi için facebook sayfama mesaj yada s.bykylmzr@hotmail.com adresine mail atabilirler.

Aslında mailler arasında bana neden satışını yaptığınız ürünlerin yapılışını paylaşıyorsunuz ki diyen,hatta dikişi iş olarak yapıp,'' bizim müşterilerimizi kaybettirirsiniz bu şekilde ..!''diyenler bile var.Son kez açıklıyorum ki..benim sırf para kazanmak gibi bir derdim yok.Yapabilen yapsın.Üretsin,isterim.Sanal ortamda pek öğrenilecek birşey değil dikiş ama içinde dikiş aşkı olanlara ufak tefek bilgiler vermeye çalışıyorum.. ama Şunuda belirtiyorum ki '' taklitler asıllarını yaşatır..!''bu sözümle ne demek istediğimi anlayacak kişiler var:)nitekim bu postumda  kloş etek dikiminin ne kadar yararlı olduğunu okunma oranlarından anladım.ve ısrarla bu tarz paylaşımlarda bulunmaya devam edicem.

Neyse gelelim yakalığımıza.Hazırmıyız bayanlar umarım iyi anlatmışımdır ve güzel şeyler çıkar ortaya.malum yakalar çok erkek yaka,bebe yaka,hakim yaka vs..Ben  şimdi takıp çıkarmak üzere her kombininize uygulayabileyeceğiniz erkek yakayı anlatıcam.
Şimdi resimlerin üzerinkeki numaralara göre dikiş adımlarını takip ediyorsunuz.bende numaralara göre açıklamalarını yapıcam.


1-öncelikle resimde gördüğünüz gibi bir erkek yaka kalıbına ihtiyacınız var.Erkek yaka dedim diye erkek gömlek yakası olarak sınırlamayın.Bayan gömlekrinde de kullanılıyor bu yaka ama adı erkek yaka.Dikiş yapanlar rahatlıkla bulur ama bilmeyenler burda dergilerinden bulabilirsiniz.Gerçi ben çoook eski bir güler erkan dergisinden çıkarmıştım.normalde burda dergilerinde yaka ve yaka ayağı olarak verilir kalıplar.bu kalıpta gördüğünüz üzere birleşik.bu hem dikimde kolaylık sağlıyor hemde görünümde..
Kumaşı tersi üstte olacak şekilde ikiye katlıyoruz.kalıbın ortası kumaş katına gelicek şekilde yerleştiriyoruz.



2-Görüldüğü üzere sabunla kalıbı kumaşa aktarıyoruz.Aynısından yine kumaş katı olacak şekilde bir tane daha kesiyoruz.Yani toplamda (kumaş katı olduğundan)2 parçamız olucak.yaka ucundaki çizgi aslında ilik çizgisidir.ama ilik açmadığınız sürece kullanmayabilirsiniz.


3-Dikiş paylarımızı 1 cm veriyoruz.Eli yatkın olmayanlar 1.5 cm de verebilir.ve dikiş paylarından çizgileri takip ederek kesiyoruz.


4-Burda size bilmeyenler için aslında çok kullanışlı birşey göstericem.Normalde yeni dikişe başlayanlar sürekli çizimin diğer tarafa geçmesi için bol teğel yaparlar.Elbette bende ilk başladığımda yapıyordum.Sabun ütüde kaybolduğundan teğel mecburi oluyordu.Kumaşın altındaki karbon kağıdı,benim çizgilerin üzerinden geçtiğim alet ise rulettir.Aslında bir nevi mantı kesme aleti gibi.Ama daha narini çünkü her kumaşı da ruletle çizemezsiniz.narin kumaşlarda iz bırakır yada yırtar vs.
bu karbon kağıdı ve rulet ikilisi kalıbı kumaşa aktardığınızda arka taraf için teğel yapmanıza gerek bırakmayacak.tuhafiyelerde bulabilirsiniz.yinede yeni başlayanlar teğel yapsınlar derim.resimdeki gibi uyguladığınızda;


5-işte bu şekilde arka tarafına geçiyor.ip temizlemektende kurtluyorsunuz..


6-kumaş katında katlı olan yakalığın açılmış şeklini görüyorsunuz.


7-telayıda aynı şekilde kesiyoruz.yalnız bundan kumaş katında 1 adet kesiyoruz.Çünkü yakamızın bir tarafına kullanıcaz.burada önemli bir not :bu kumaş için bir tarafa kullanıyoruz ince yada kaygan kumaşlarda iki tarafada uygulamanız gerekli.


8-telayı yakamızın bir parçasınnın tersine ütü ile yapıştırıyoruz.


9-telalı ve telasız olmak üzere iki parça elde etmiş oluyoruz.


10-kumaşın düz yönleri üstüste gelicek şekilde birleştirmek için iğneliyoruz.Bu aşamada iğneli dikmeyi yapamıcaklar düz birleştirme teğeli alsınlar.hatta kaygan ve ince kumaşlarda kesinlikle tegel alınız.


11-Ortadaki  boşluğun başından başlayarak,boşluğun diğer tarafına kadar işaretli yerlerden dikiyoruz.




12- Makinada  kumaşın tersinden  düz dikiş yapıyoruz.


13-1 cm bıraktığımız dikiş paylarımızı yarım cm düşürüyoruz.yani dikim yerinden sonraki payları temizliyoruz.


14-burda bir önemli noktada tam yaka ile ayağı arasında çıt atmak.dikiş paylarını yarım cm düşürdükten sonra ok işaretli yerden dikiş yerine kadar çıt atınki döndürdüğümüzde rahatlık sağlasın.Çıt atmadığınızda  büzgülü durur.o bölgeyi düzgün çeviremezsiniz.


15-ortada boşluk bıraktığımız yerden kumaşın tersinden düzüne çeviriyoruz.


16-çevirdiğimizde bu şekilde yakalığımızı elde etmiş oluyoruz.bu aşamadan sonra ince detaylar var.



17-Yakayı ütülüyoruz.tam dikiş yerlerinin üst üste gelicek şekilde çok güzel ütülememişz gerekli.Okla işaretli yerler özellikle dikkat edilmeli.


18-Yaka ayağı kısmını resimdeki gibi katlayıp ütülüyoruz


19-bu şekilde  resimde görüldüğü üzere ütü çizgisini veriyoruz.


20-Evet yakamızın ütülenmiş hali bu şekildedir.Ütü çok önemlidir hem kıyafette hem yakada.kenarlarını kaydırmadan ütülemek dahada önemlidir.artık yakamız hazır üzerine dilediğiniz süslemeyi yapabilirsiniz.



21- bu boşluk yakayı tersten düze çevirdiğimiz boşlluktur.11 nolu resimde uyarısını yaptığım yer.yakayı düzüne çevirdiğimiz için ve üstten dikiş yapamayacağımızdan dolayı burayı  ara teğelle birleştirip dikiyoruz.


22-Cıtcıtlarımızı dikiyoruz.dilerseniz ilik açtırıp düğmede dikebilirsiniz.tamamen size kalmış.



 23-okla işaretli yerde gördüğünüz yapıştırma bir aksesuar.çıtçıtı diktiğimizde kötü görünen iplik görüntüsünü yok etmek için tuhafiyelerde bulabileceğiniz metal yapıştırma ürünlerinden..


24-bu yaka için bu şekil bir süsleme kullandım.İncili tüllü kokoş bişe.Sizler içinizden ne geliyorsa onu yapın evde fazla olan aksesuarlarınızla yada bir yerde gördüğünüz şeyleri uygulayın.dikim gerektiren şeylerde tek kattan dikin aksesuarları ki altta kötü görüntü oluşmasın iki kumaş arasında kalsın ipler.


25-ve yakamız kullanıma hazır..Yaka için en güzel kumaş gabardin,krep,daha tok duran orta veya tam kalın kumaşlardır.aklınızda bulunsun..




kullanım şekli de alttaki gibidir.


kullanım şekli ve  örnekler için daha fazlasına  ise bu postumda ve facebook sayfamdaki ürünlere bakabilirsiniz.
Umarım anlatabilmişimdir.Yazarak anlatmak zor olduğu gibi okuyarak anlamakta zor.Ama dikişten anlayanların anlayacağını biliyorum.Hiç bilmeyenler ise hemen dikiş öğrenin:))
Bir kaç kere okuyarak adım adım gitmenizi öneririm.Bu yaka benim kendi yöntemimimle kolaylaştırarak diktiğim yakadır.Gerçek manada profesyonel yakalar elbetteki daha muntazam ve zor şekildedir.Aman yanlış anlaşılmasın.Amacımız burda kolay yöntemle birşeyler göstermek.Bana bir dua yeter..

Kalın sağlıcakla..

Serap Büyük Yılmazer









20 Ekim 2012 Cumartesi

Altın Sarısı Abiye Elbise..

merhabaaa..!
Geldim nihayet..Keyifler nasıl bakalım.?Aslında yoğunluğum azalacağına artıyor bende anlamıyorum.:)Arada acil işler çıkıyor tabii ondan..Normalde belki yapmam ama  kuzenim olunca işler değişir.Heleki onun en mutlu günlerinin ilkinde giyilecekse herşey biryana atılır:)Evet geçen hafta cumartesi kuzenim(aslında kardeşim benim için)sözlendi.Mawişim,kıymetlim için elimden geleni yaptım.Aslında çokda aceleye geldi kıyafet kararsızlıklardan.Modeli beğendi ama beğendiği modele uygun kumaş almamış.bunun için benden fırça yedi tabi:)Alması gereken kumaş ipek gabardin yada krepken,ipek şantuk aldı..Aradaki farkı kumaştan anlayanlar bilir.Ama ben yinede anlatayım.Söz evde olacağı için daha günlüğe yakın bir elbise yapalım dedik bunun içinde hem basit durmayacak,hemde çok abiye olmayacak kumaş olarak ipek gabardini belirlemiştik.Öyle böyle derken kumaşçıda ipek şantuk görünce yengemlerinde ısrarıyla alıvermiş.ipek gabardin yumuşak,akıcı bir kumaşsa ipek şantuk ta aksine daha sert,ince,sürekli buruşn kağıt gibi bir kumaştır.Ama düm düz bişe bile yapsanız abiye oluverir.Kumaşın janjanlı bir yapısı var yani ondan..Neyse söz cumartesi biz salı akşamı kestik elbiseyi.Provalar için bende kaldı mawişim tabi.Böylece kolay olacaktı.Çarşamba gününe bıraktık birleştirme ve provayı.Ama sabah erkenden söz alışverişine çıktı.istediği modeli denedik ama olmadı.bu kumaş çok sert kaldı.Ne yapsak derken bişe bulamadık.Ancak çarşamba akşamı 20.30 da elbiseyi elime aldım.elbise bittiğinde gün doğmuştu:))sabahladım ama elbiseyi bitirdim Cuma sabahı..Aslında 1.5 günde bitmiş oldu yani:)twitterdan ve facebook sayfamdan takip edenler biliyordur:)

tamam bu kadar yazıdan sonra ne elbiseymiş dediniz dimi?Ama o kadar zamandır yokum bu kadar yazıda yazayım yani..buyrun fotolara geçelim




Gördüğünüz üzere fecii buruşan bir kumaş ama bir o kadarda şık görünmenizi sağlayacak bir kumaş.yalnız çok hassas da aynı zamanda.hata kabul etmeyen,su lekesi bile tutabilen bir kumaş.


Model belirleyemedik demiştim.Aslında belinde dökümlü bir volan istiyordu maviş.Ama bu kumaşın sert yapısından dolayı hiç güzel olmadı volan.uzaylı kıyafeti gibi durdu:)bende manken üzerinde bu denemeyi yaptım ve uygulamaya geçtim.mawişiminde içine sindi  ve dikime başladım.(bu arada mawiş de benim ilk öğrencim oldu.Ona kalıp çıkarmayı öğrettim.Kendi elbisesinin kalıbını çıkarttık beraber.Oda kalıbını kesti.Çabuk öğreniyo ..








beline volan yerine düz kesimden önden ve arkadan pilelerle bir mini etek gibi bişey yaptım.
Elbisenin bu mini etekle birleşim yerindeki çizgi kötü görünmesin diye kalın nervürümsü bir kemer uyguladım.


Bu tarz  abiyelerde üstten görünen dikişler olmayacağından kemeri nervür gibi 4 çizgi halinde katladım ve araları açılmasın diye arkasından katlıyken telaladım.sağlam olsun diyede aralarından elbiseye tutturdum.Sonra kollar kolları astarı derken bitti çok şükür.


İnsan bir günde incelirmi evet incelir..!Stres ve heyecandan eridi kuzum.Üzerine ayarladık elbiseyi ama belinde hafif potluk gibi görüntü oldu.gerçi duruşlada alakalı.bide bu tarz  kumaşlar direk vücuda uygulanan elbiselere göre değil.çok sıkı dar yapsanız hareket edemiyorsunuz.genelde gelinlik ve nişanlıklarda uygulanır.Onların da içinde gepiyer diye bir korse var malum.onun üzerine kusursuz durur.


Rengimiz gold yada altın sarısıda (diyebiliriz) olduğundan üzerine renk katması amaçlı şalı zümrüt yeşili kullandık.Bu renk çok kullanışlı üzerine istediğiniz zıt renk şal kullanabilirsiniz.


Birde hürremin bize sunduğu kolye süper durdu:)Kolyeyi mawişim görmüş beğenmiş çok zarif değilmi?


                             Sözden kalanlar ise bayanlara ayna,erkeklere beyaz mendil..


                                                  aynamda çok şık maşallah..


                 kısacası yüzükler kesildi.Damadımızı da çok sevdik..Rabbim yollarını açık etsin inşl.
Gerçi ben çok duygulandım.söz anında anlamadım ama ona slayt flan hazırlarken buruktu içim açıkcası.Ben ve kardeşlerim kuzenlerimizle kuzenden çok kardeş gibiyiz.MAşallah.O yüzden benim için çoook kıymetlidir.Özellikle mawiş ve kardeşleri:)


Umarım bu kadar arayı bu yazıyla kapatmışımdır.keyifli güzel günler sizinle olsun.
maşallah demeyide unutmayalım:)

Kalın sağlıcakla..!