16 Nisan 2014 Çarşamba

Pratik Kesim Ceket Yapılışı..!(yelekten,ceket yapımı)

Merhaba Arkadaşlar,
Biraz ara versekte,pratik dikişlere devam edelim dedim.Genellikle çok detaylı olarak anlatsamda,bu sefer yalnızca kesim aşamalarını anlatıcam.Biraz dikiş bilgisi olanlar zaten anlayacaktır.

Öncelikle bu sezon uzun yeleklerin dolaplarda oldukça fazla yer aldığını görmüşsünüzdür.Herkesin en azından bir yelek edindiğini düşünerek,o yeleğinizin kalıbını kullanarak,pratikten kesimle nasıl cekete dönüşür anlatmak istedim.O halde pratikden ceket dikmeye hazırmıyız?


Benim (üstteki resimde solda) burda  kullandığım yeleği yine ben dikmiştim.Ama o diktiğim yeleği,daha önce ünlü butik den aldığım başka bir yelekten çıkarmıştım.Yelek olarak da kullanabilirsiniz tabii ama ,kol ekleyince ceket oluyor işte:)

Normalde kalıplı çalıştığımı biliyorsunuz.Ama bazen acil durumlar oluyor ve sizde dolabınızda kalıbını beğendiğiniz bir parçayı kullanmak istebiliyorsunuz.Tabii her parça pratik kesime uygun olmaz.Bunu bilin.!Genelde çok detaylı olmayan,düz parçalar  pratikten kesilebilir.
Artık başlayabiliriz..

Malzemeler
Kumaş : Biraz esnek kumaş (pratikten kesim yaptığınız için esneklik gerekli.Ufak potları kapatır.)Benim yeleğimin boyu 105 cm di.o yüzden 2 boy+1 kolboyu kullandım.Ortalama 2.5-3 metre
Sabun
Makas
Rulet
Uygun renkte ip



1-Öncelikle kumaşı tersinden enine katlıyoruz.Hazır yelegi de resimdeki gibi katlayıp,aynen kalıp kullanırmış gibi kumaşın üzerine yerleştiriyoruz.Yeleğiniz kayan bir kumaşa sahipse,katladıktan sonra iğnelemeyi unutmayın.Aynen kalıplarda kullandığımız ön parçalar gibi bir şekil çıkıyor zaten.Yeleğin etrafından sabunla çizimi yapıyoruz.burda yelek olarak yapıcaksanız aynı ölçülerde, ceket yapıcaksanız yanlardan genişleterek çizin arkadaşlar.Malum yeleklerin çoğunun önü kapanmaz.Ama ben ceketin önünü kapatmıyacağım derseniz de yine aynen kalıbın çizgilerini kullanın.


2-Ortaya çıkan ön parça bu şekildedir.Kol evine biraz daha hassas davranmayı unutmayın.Ayrıca dikiş payı vererek kesiyoruz.



3-Arka parçayı kumaş katına yerleştiriyoruz.Yine ön bedendeki gibi,etrafından çiziyoruz.Benim yeleğimde arka bedende iki pens vardı.O yüzden kumaş katında orta bölümde bir boşluk oluşuyor.Bu sorun değil,Çünkü çizimden sonra pensi ekledim.Sizde arka bedeni çizerken,penslerin başlangıç ve bitiş yerlerini işaretleyin.sonra kalıbı kaldırdığınızda pensleri tamamlarsınız.


4-Burda arka bedeninde pen olmayanlar,eğer pens isterseniz sizde şekildeki gibi pens ekleyebilirsiniz.Çizdiğinizde kumaş katı olduğu için,arka bedende iki adet pensiniz olucak.


5-Ön parçayı dikiş paylarıyla kesiyoruz.

 6-Astar kullanmayacağız ama ön parçanın temiz olması ve yakanın güzel durması için klapa kullanmamız gerekli.Klapanın kalıbını yine ön bedenden çıkarıyoruz.Kumaşın üstüne kestiğimiz ön parçayı yerleştiriyoruz.Ön taraf,yaka ve omuz çizgilerini çiziyoruz.Resimdeki gibi klapaya yaklaşık 8-10 cm genişlik verip çiziyoruz.




7-Ön parçayı kaldırıp klapanın iç kısmına 8-10 cm genişlik verip tamamını çiziyoruz.Klapaya dikiş payı vermenize gerek yok.Çünkü kalıbı ön bedenden  paylı olarak çıkardık.


8-Dilerseniz,kumaşın diğer tarafına çizgileri geçirmek için ruletleyebilirsiniz.Yada 1 cm den direkt dikebilirsiniz.


9-Arka pervaz (klapa ile birleşiyor) için,arda bedeni ortadan katlıyoruz.Kumaş katına yerleştiriyoruz.Resimdeki gibi çizimlerini yapıyoruz.


10-Arka bedende dikiş paylı olduğu için,dikiş payı vermeye gerek yoktur.


11-Şimdi diyeceksiniz ki yeleğin kolu yok!nasıl yapıcam?Hemen söylüyorum arkadaşlar.Öncelikle dilerseniz,yeleğinizi yelek olarak bırakabılırsiniz.Yani kol eklemezseniz,kol evine pervaz kesip yeleğinizi bitirebilirsiniz.Ama cekete çevirmek istersenizde,elinizde bedeninize uygun bir düz kol kalıbını kullanabilirsiniz.Kumaşın hafif esnek olması burda işimize yarıyor.Çünkü yeleğin kolu kalıpsız olduğu için,kalıplı kolu esnek kumaşla yedirebilirsiniz.Dikiş paylarını vermeyi, unutmayınız.

12-Artık dikim aşamalarına geçiyoruz.Önce omuzları ,yanları ve kolları birleştirip,overloklarını çekiyoruz.
Klapa ve arka pervaza telalarını yapıştırıyoruz.Arka pervaz ve klapayı bedenle birleştiriyoruz.Kolları bedene dikiyoruz.Etek ucu ve kol uclarını çift taraflı tela ile yapıştırıyoruz.Son ütümüzü yapıyoruz.

Veee..Ceketimiz bitiyor.!Acil durumda günü kurtariyoruz:)arkadaşlar. Benim bu ceketi kesip dikmem,ortalama 2.5-3 saati buldu.Kendisine acil durum ceketi diyebiliriz.Yani başına oturunca hemen dikilebilir bir ürün oldu.Gerçi yinede kalıplı çalışmak en doğrusu,ama bunu kendime yaptığım için sorun yok:)


Bu arada poz vermeyi öğrenmem lazım:)


Çok detaylı ve net fotolar çekemesemde en azından nasıl olduğunu görün istedim.İster yakasını hafif açıp,ister kapalı kullanabilirsiniz.Ben ortasına bir adet çıt çıt diktim.Önü kapalı yada açık,hatta tamamen kapalıda kullanabilirsiniz.







Haydi şimdi,pamuk eller dikiş makinasına dikişseverler.:) Bu arada instagram da daha  anlık bilgiler verebiliyorum.
Takip etmek isterseniz:  srpbykylmzr nickiyle bulabilirsiniz. yada http://instagram.com/srpbykylmzr

                                            Bu arada blogumun yeni yüzünü nasıl buldunuz?

                                                                  Kalın Sağlıcakla:)
                                                               Serap Büyük Yılmazer

2 Nisan 2014 Çarşamba

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü


Ailenizde Otizmli bir birey varsa,şanslısınız!

Çünkü,karşılıksız sadece seviliyorsunuzdur.

Çünkü,sizi sizden önce anlayan,size sizden önce üzülen ve sevinen biri vardır.

Çünkü,onun sevgisiyle vicdanınızı her daim canlı tutarsınız.

Çünkü,duygularınızı ona karşı saklı tutmaz,sonuna kadar yaşarsınız.

Çünkü,sizi her daim özleyen biri olur ve asla ayrım yapmaz.

Çünkü,sizi aşırı sahiplenir.

Çünkü,sizi kendinizden fazla korumaya çalışır.

Çünkü,onu mutlu etmek için,ağlasanız bile gülmek zorunda kalırsınız.kıyamaz sizde kıyamazsınız.

Çünkü,allah'ın mucizelerine daha fazla inanırsınız.

Çünkü,hiçbir terapi onunla olmak kadar iyi gelmez.kafanız fena dağılır.

Çünkü,onun mutlu olması,bir çok duaya bedeldir.

Çünkü,bir abla,anne,abi demesi size dünyanın en güzel duası gibi gelir.

Çünkü,size insanlığınızı hatırlatır.




İşte ben çok şükür çok şanslıyım.Rabbimin mucizesi ve emaneti kardeşim Fatih'e sahip olduğum için.Belki bir çoğunuz otizmin ne olduğunu bile bilmez,yada sadece otobüs,mahalle,apartmanlarınızda karşılaştınız.Ama bugün #dünyaotizmfarkındalıkgünü ve sizde farkına varın,en azından bugün onlara başka bir pencereden bakın!


Emin olun.kendinizi daha bir insan hissedeceksiniz!! 

#tohumotizmvakfı #otizm

Kalın Sağlıcakla
Serap Büyük Yılmazer